Blog

Treba li leti davati vodu bebi koja isključivo sisa?

Treba li leti davati vodu bebi koja isključivo sisa? 
Bebi koja sisa ne treba nikako davati da pije vodu. Ona vodu u svoj majušni organizam unosi preko mleka. Bubrezi regulišu promet vode, a bebini još nisu zreli, pa nije poželjno dodatno ih opterećivati. Naročito u prvim mese-cima. Majčino mleko je “napravljeno” baš po meri, tačno tako da zadovolji sve bebine potrebe, a da pritom ne opte-rećuje bubrege. 

Ako se beba doji kad god to ona zatraži, nema potrebe da joj se daje voda, čak ni u toplim suvim podnebljima. Jer ako se poji vodom kada nije potrebno, dolazi do smanjenja lučenja mleka i takozvane krize u dojenju.
Izuzetak su sledeći slučajevi: ako se prehranjuje adaptiranim ili kravljim mlekom i ukoliko izgubi veliku količinu vode zbog bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura). Može se ponuditi vodom ako je spoljašnja temperature vazduha veća od 35 stepeni C.
Davanje čajeva takođe nije preporučljivo, zapravo je suprotno potrebama bebe. 

Da li je bolje bebi davati flaširanu vodu ili vodu sa česme? Treba li i da je prokuvavamo? 
Bebi koja sisa, rekli smo, ne treba davati vodu. Samo u izuzetim slučajevima.
Ako je odojče  starije od šest meseci i počelo je sa unosom čvrste hrane, treba ga ponuditi vodom. 
Najbolje je davati prokuvanu vodo-vodsku vodu, koju smo ohladili. 
Na putu ili letovanju obavezno detetu dajte flaširanu, negaziranu, niskomine-ralizovanu ili prokuvanu vodu iz vodo-voda. Voda treba da ključa desetak mi-nuta, zatim je brzo ohladite i koristite. Voda u frižideru može da stoji i do tri dana. Flašice ili posude koje koristite za pojenje sterilišite u sterilizatoru koji ste poneli sa sobom, ako ga hotel nema. Ovakvu vodu koristite i za pripremu adaptiranog mleka ukoliko se beba prehranjuje. Naravno, za pripremu ada-ptiranog mleka mogu se koristiti flaširane vode namenjene specijalno za to.

Kako da oblačimo bebu u letnjim mesecima ? 
Bezbroj puta smo čuli da se beba osula od vrućine. To je njihov način da nam kažu “prevruće mi je.” Stručnjaci kažu da bebama do godinu dana nije dovoljno razvijen sistem za termo-regulaciju, pa moramo voditi računa da ih zimi ne pretopljavamo i da ih leti zaštitimo od sunca i toplote. 
Leti bebe oblačimo u tanke pamučne benkice i pantalonice što svetlijih boja. Poželjno je da tkanje bude što gušće. Na glavu obavezno staviti šeširić ili kapicu sa većim obodom. 
Iako kod nas nije uobičajeno da bebe i odojčad nose naočare za sunce, rodi-telji treba da znaju da je zaštita očiju izuzetno važna.

Naravno, podrazumeva se da bebama češće menjamo pelene, po mogućnosti kad god se upiške. 

Sme li beba da boravi u klimatizovanim prostorijama ili u blizini ventilatora? 
Klimatizovane prostorije više nisu lu-ksuz nego potreba. Rashlađivanje to-plih prostorija veoma je korisno za normalan život i rad. Ne treba prete-rivati sa rashlađivanjem, jer u našoj zemlji temperatura nije izrazito visoka, pa samo povremeno treba rashladiti prostor u kome beba, tj. odojče boravi, pod uslovom da to bude indirektno, da se prostorija provetrava nekoliko puta dnevno i da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperatutre ne bude veća od 10 stepeni. 

Podrazumeva se da je redovno čišćenje i održavanje klima-uređaja neophodno, a promena filtera kada se istroši obavezna.
Ventilatori više štete nego što koriste. Kovitlaju nevidljivu prašinu i isti topli vazduh. Nikako se ne smeju usmeriti direktno u krevetić ili decu. Baš kod izrazito visokih temperatura i ako nema drugih rashlađivača, uključiti ventilator da duva u suprotnom pravcu od mesta na kome se nalazi krevetić ili gde boravi beba. 
Sa klimom ili bez nje, odojčetu treba davati dosta tečnosti ukoliko nije na majčinom mleku, štititi ga od sunca i toplote i s njim ne izlaziti napolje u vremenu od 10-16 časova.

Luckyland

Luckyland je pravi mali raj za decu. Od igračaka se slobodno možemo pohvaliti da imamo gotovo sve – bilo za dečake ili za devojčice, raznih uzrasta.

Copyright © 2018 Luckyland. All Rights Reserved.

Search